INWENTARYZACJA – JAK WYKONAĆ I NA CO ZWRÓCIĆ SZCZEGÓLNĄ UWAGĘ

with Brak komentarzy

Jak poprawnie wykonać inwentaryzację pomieszczeń?

Wszystko przygotowane? jest podkład? miarka? kolorowe cienkopisy? no to do mierzenia!

Najlepiej po kolei i skrupulatnie 🙂 :

  1. Pomieszczenia mierzymy kolejno, jedno po drugim zgodnie z zasadą od ogółu do szczegółu. Długość i szerokość pomieszczenia – jeżeli jest ono prostokątne. Pozostałe „główne wymiary” pomieszczeń o nietypowych kształtach. Szczególnie w starym budownictwie warto sprawdzić przekątne pomieszczeń – niezbędne do prawidłowego wyrysowania ścian, które nie do końca są względem siebie prostopadłe i równoległe. Jeżeli podejrzewasz, że tak może być koniecznie zmierz długość z każdej ścian niezależnie oraz jego przekątne.
  2. Wysokość pomieszczenia, jeżeli występuje wysokość sufitu podwieszanego.
  3. Sprawdź tam gdzie to możliwe grubość ścian i zaznacz to na rysunku.
  4. W kolejnym kroku nanieś bardziej szczegółowe dane – różnego rodzaju zgrubienia w ścianach (elementy konstrukcyjne, kominy, różnego rodzaju instalacje), wielkość i umiejscowienie poszczególnych otworów zarówno okiennych jak i drzwiowych. Ważne, żeby pomierzyć je do określonego „punktu odniesienia” np. do prostopadłej ściany lub względem siebie.
  5. Wysokości okien, parapetu, wnęki okiennej, otworu drzwiowego,
  6. Ważne elementy instalacyjne – grzejniki ich gabaryty i lokalizacja, kanały wentylacyjne, piony kanalizacyjne, skrzynka rozdzielcza, przebieg instalacji gazowej.
  7. Dla bardziej cierpliwych instalacja elektryczna – oznaczenie gniazd, włączników i punktów oświetleniowych
  8. Zdjęcia – nawet jeśli wydają Ci się na tą chwilę niepotrzebne zrób je. W trakcie rysowania inwentaryzacji  „na czysto” okazują się bardzo pomocne. Niestety bardzo często podczas mierzenia przeoczamy detale (albo niewyraźnie bazgrzemy) i wtedy zdjęcia świetnie nas ratują. Dobrze wykonana inwentaryzacja fotograficzna zawiera widok każdej ze ścian – to oznacza min. 4 zdjęcia na pomieszczenie.

W trakcie pomiarów szczególną uwage zwróć na:

  • wysokość parapetu w kuchni – czy nie znajduje się poniżej planowanego blatu (wys. 85-95cm)
  • sposób otwierania okna w kuchni (będzie nam potrzebny w trakacie planowania zlewu)
  • pion kanalizacyjny (gruba rura w toalecie, biegnąca przez całą wysokość budynku – będzie ograniczała możliwość lokalizacji miski ustępowej)
  • miejsce „za drzwiami” (w które często chętnie chowamy szafę)
  • które ściany są konstrukcyjne (najprościej rozpoznać je po tym, że mają grubość większą niż 15cm, chociaż nie zawsze)
  • lokalizację i dostęp do wentylacji w pomieszczeniach takich jak kuchnia, łazienka, kotłownia, pralnia (zwykle jest to widoczna u góry kratka okrągła lub kwadratowa)

Proste? 🙂 Następna lekcja będzie przyjemniejsza, daję słowo :).

Leave a Reply